Yoga este o practică a minții și a corpului cu origini istorice în filosofia indiană antică. Diverse stiluri de yoga combină reguli interne si externe pentru o viata sanatoasa, posturi fizice, tehnici de respirație și meditație sau relaxare.

În 5.000 de ani de istorie a yoga, termenul „yoga” a trecut printr-o renaștere în cultura actuală. Cuvântul „yoga” este derivat din rădăcina sanscrită yuj care înseamnă „a se uni”. Unii oameni consideră că aceasta înseamnă uniunea mintii, spiritului si a corpului.

Nu există nicio relatare scrisă despre cine a inventat yoga. Yoghinii (practicanții de yoga) practicau yoga cu mult înainte de orice document scris aparut.

„Yoga Sutra” este cel mai vechi tratat despre filozofia yoghină al înțeleptului indian Patanjali, vechi de 2000 de ani. Este un fel de ghid care oferă îndrumări despre cum să ai stăpânire asupra minții și emoțiilor și sfaturi despre creșterea spirituală, oferind cadrul pe care toate yoga practicate astăzi se bazează. „Yoga Sutra” este și unul dintre cele mai vechi texte existente.

Yoga a început să câștige popularitate în Occident la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu o explozie de interes pentru yoga posturală în anii 1920 și 1930, ca formă de exercițiu fizic bazat pe asane (posturi fizice) pentru a promova un control îmbunătățit al minții și corpului.

In Yoga moderna scopul acestei practici a devenit îmbunătățirea condiției fizice, potențarea flexibilității corpului si mai putin descoperirea spiritului.

Pentru mine Yoga este un stil de viata. Posturile (exercitiile fizice) sunt doar o mica parte din ceea ce inseamna yoga.

Respiratia, concentrarea, meditatia, alimentatia, constientizarea, relatiile cu ceilalti, cu familia, relatia cu noi,  toate sunt yoga pentru mine.

Bucuria, speranta, somnul bun, starea de bine, linistea, calmul, iubirea, recunostinta, acceptarea, bunatatea, umorul, serenitatea si recunostinta tot yoga sunt pentru mine!

Davidji, cel cu care am descoperit intr-adevar meditatia spunea ca: yoga si meditatia se practica cca 1h pe zi , dar beneficiile acestora se vad in celelate 23 de ore. J

Ce inseamna pentru tine yoga?

Namaste

Cristina