Din fericire, sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a ne simți mai bine, dar azi aș vrea să mă opresc asupra “mindfulness-ului”.

Mindfulness – ul este despre a fi prezent în acest moment,  este observarea a ceea ce se întâmplă în fiecare clipa, este despre a vedea lucrurile exact așa cum sunt ele, fiind conștient în mod deliberat de experiențele și senzațiile tale, fără a critica și / sau judeca și fără a dori a le schimba.

Beneficiile mindfulness-ului, aceasta forma de meditație, sunt multiple și le poți simți chiar de la prima experiența. Iată pe scurt care sunt acestea:

  • Reduce stresul;
  • Scade simptomele anxietății si depresiei;
  • Îmbunătățește calitatea somnului;
  • Ameliorează durerile cronice;
  • Îmbunătățește concentrarea și memoria;
  • Crește compasiunea pentru tine și pentru cei din jurul tau;
  • Crește conștientizarea corpului;
  • Reduce riscul de apariție a bolilor psihice;
  • Dezvoltă flexibilitatea mentală;
  • Crește rezistența organismului;

“Doing mindfulness is like a fitness routine for your brain” Christine O’Shaughnessy, Mindfulness Instructor for Harvard Pilgrim Health Care.

Iată un ghid simplu, pas cu pas pentru începători, pentru practica mindfulness-ului pentru respirație:

1 – Găsește un loc liniștit! Apoi planifică perioada din zi în care poți practica. Poate fi dimineața, deoarece atunci ești odihnit si te poți concentra mai ușor. Poate fi seara, dupa o zi grea sau mai agitata sau poate fi oricând ai câteva minute libere si vrei sa le folosesti pentru a îti imbunătăți starea.

2 – Găsește-ți o poziție confortabila – este foarte important să stai confortabil pentru a-ți putea păstra concentrarea. Poate fi: pe un scaun sau fotoliu, pe jos, pe o perna de meditație cu picioarele încrucișate sau întins pe o canapea. Oricare ar fi poziția, așază-ti brațele într-o poziție relaxată, încearcă să ai spatele cât mai drept si umerii relaxați. Încearcă să detensionezi mușchii feței, mai ales zona frunții, spațiul dintre sprâncene. Dacă simți nevoia, poți întredeschide un pic buzele pentru a elimina tensiunea din zona maxilarului.

3 – În urmatoarele momente, pune-ți intrebarea: De ce fac asta?  Răspunsurile pot fi multiple și variate, de la: “vrei sa fii mai calm, mai puternic, mai întelegator, mai prezent, mai iubitor”, până la “pentru că trec printr-o perioadă mai dificilă” ….. Oricare ar fi răspunsul, folosește-l ca intenție pentru practica de astăzi.

4 – Următorul pas este să-ți obișnuiesti mintea să se concentreze pe o perioadă mai lungă de timp, pe un anumit lucru din prezent, în cazul nostrum, pe respirație.

Poți incepe cu 2-3 minute apoi, încet, mărește perioada pâna la 15-45 de minute. Poți folosi un cronometru, te va ajuta să nu te uiți mereu la ceas. Dar dacă vrei să vezi cât este ceasul, uită-te la ceas și apoi revino cu atenția la obiectul meditației, respirația.

Poți închide ochii sau îi poți ține deschiși privind în depărtare.

Respiră adânc – respirația este foarte importantă atunci când meditezi pentru că te ajută să fii atent la tine și la interiorul tău.

Observă aerul care intră pe nări când inspiri si aerul care iese pe nări când expiri.

încearcă să simți respirația, nu doar să o observi. Să simți cum aerul intră și iese din corp.

Ce este foarte important în această tehnică este conștientizarea respirației, nu respirația în sine ci experiența ta din aceste momente.

“Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment”.~ Buddha

5 – Bineînțeles, gândurile vor veni, monkey mind va începe să-și facă treaba, este normal și natural. Când conștientizăm faptul că am început să ne agățam de gânduri si am pierdut atenția pe respirație, ușor, cu blandețe du-ți din nou atenția către respirație.

Și nu doar gândurile vor veni, ci este foarte probabil să simți și disconfort, mâncărimi, amorțeli și furnicături. Acceptă cu seninătate toate aceste senzații și dacă simți nevoia fă ajustări pentru eliminarea lor si apoi, cu mult calm revino cu atenția la respirație.

6 – Când începi să înțelegi cât de scăpată de sub control este mintea noastră, vei învăța să nu iei în serios absolut toate gândurile care apar.

Sau, poate nu vei putea de prima dată să te concentrezi pe respirație, sau poate vei adormi, ceea ce este în regulă. Întodeauna fii blând cu tine. Cu timpul, dialogul interior va fi din ce in ce mai slab.

Unii profesori de meditație, pentru a ușura înțelegerea practicii, fac o analogie între dresarea unui cațeluș și mintea noastră, și anume: dacă îți înveți cățelușul cu vorbe grele, rele, urâte, acesta va deveni un câine inflexibil, nevrotic, agresiv. Dar, dacă iți crești cățelul cu iubire, bunătate și răbdare, acesta va deveni cel mai bun prieten al tău.

7 – După scurgerea timpului pe care ți l-ai propus pentru această practică, rămâi încă câteva momente cu ochii închiși si observă ce se întâmplă în corpul tău, ce gânduri îți vin și cum te simți. Revino cât poți de încet în spațiul în care te afli, pentru a pastra cât mai mult starea de liniște și de relaxare. Fii recunoscător pentru ceea ce ești și pentru ceea ce ai!

“Wherever you are, be there totally.”– Eckhart Tolle

Adaptarea unui articol din Yoga Journal.