Stim cu totii ca avem nevoie de aer mai mult decat avem nevoie de apa sau mancare

Respiratia este esentiala pentru sanatatea nostra, dar de cele mai multe ori neglijam acest instrument pe care il avem la indemana 24h / 24h.

Iata cateva lucruri interesante despre respiratie  si despre importanta acesteia pentru sanatate:

1 – Cei doi plamani contin aproximativ 150 – 300 milioane alveole pulmonare. Impreuna cu capilarele pulmonare, acestea formeaza o suprafata de schimb de aproximativ 150 – 200 metri patrati, cam jumatatea unui teren de tenis!

La un om adult, în 24 de ore, plămânii sunt traversați de 10.000 litri de aer și 800 litri de sânge.

Din pacate pentru majoritatea dintre noi, folosim foarte putin din acest spatiu vast pentru respiratie.

Cu cat marim capacitatea pulmonara, cu atat ne vom bucura de beneficiile incredibile ale unei respiratii eficiente : sanatatea va fi imbunatatita, creste conditia fizica, stimularea sistemului imunitar si incetinirea procesului de imbatranire a corpului.

2 – Cu cat respiram mai rapid, cu atat vom primi mai putin oxigen.

De ce sau cum se intampla acest fenomen? Este vorba de o reactie chimica care are loc in sangele nostru: cand dioxidul de carbon este eliminat prea repede, sangele nostru alege sa pastreze oxigenul si nu sa-l elibereze pentru a fi utilizat de corpul nostru.

Prin domolirea respiratiei, ne oxigenam mai bine si implicit ni se va imbunatati sanatatea fiecarei celule din corp.

3 – Respiratia  este unica, la fel ca amprenta.

Respiratia fiecaruia are propriile caracteristici unice, ca : profunzimea respiratiei, ritmul, tipul, precum si variatiile respiratiei pe timpul efectuarii exercitiilor cardio si de forta.

Dar, spre deosebire de amprentele cu care ne nastem si cu care ramanem toata viata, respiratia  poate fi modificata si imbunatatita.

4 – Nevoia corpului de a respira, nu are legatura cu oxigenul.

Cum asa? Inspiram adanc si retinem aerul. Cat putem rezista fara a simti nevoia de a expira / respira?

Corpul nu simte nevoia de oxigen, ci este ingrijorat de cresterea nivelului de dioxid de carbon. Deoarece corpul este construit sa sesizeze dioxidul de carbon, mai degraba decat oxigenul, inseamna ca nivelul de oxigen poate scadea dramatic si este posibil sa nu observam.

Confuzia si somnolenta apare cand nivelul de oxigen este scazut, adormindu-ne mai degraba decat stimulandu-ne sa cautam aer curat.

5 – Respiratia noastra spune o poveste.

Avand in vedere cat de interconectata este respiratia cu emotiile, gandurile, experientele de viata , este posibil sa identificam parti din caracterul si istoria noastra in respiratie. Putem observa traumele si suferintele din trecut, alaturi de destin si dezvoltarea personala.

Intelegerea propriei respiratii ne va ajuta sa identificam tehnici specifice pe care le putem folosi pentru a aborda problemele anterioare, dar si pentru a ne imbunatatii starea de bine actuala.

6 – NO – Monoxidul de azot.

Majoritatea dintre noi stiu ca este bine sa respiram numai pe nas, dar de ce?

Nasul, are sistemul de filtrare si umidificare eficient , poate de asemena sa imbunatateasca temperatura aerului care intra in corp si sa reglaze viteza cu care respiram.

In plus, ne ajută să folosim propriul nostru monoxid de azot – NO – generat de respiratia pe nas. Rolul major al monoxidului de azot (NO) şi efectele sale au fost descoperite destul de recent. Trei oameni de ştiinţă chiar au primit un premiu Nobel pentru descoperirea faptului că un medicament destul de comun ca nitroglicerină (folosit de pacienţii cu probleme de inimă de peste un secol) este transformat în NO. NO dilată vasele de sânge ale inimii reducând presiunea arterială, astfel că bolnavii de inimă pot supravieţui unui atac de cord.

Acest gaz este produs în diferite ţesuturi ale corpului, incluzând aici şi pasajele nazale. Astfel că dacă respiram pe gură nu ne putem folosi de propriul nostru monoxid de azot, un hormon foarte important.

Nu numai ca ia presiunea de pe inima, dar si imbunatateste circulatia, stimuleaza rezistenta fizica si are proprietati anti-imbatranire.

7 – Cand Thomas Jefferson a spus “All men are created equal” sigur nu s-a gandit si la respiratie. 😊

Exista diferente in intregul sistem respirator, incepand de la forma si dimensiuanea gurii si a gatului, forma nasului, capacitatea plamanilor, coastele si muschii. Impactul acestor diferente poate fi semnificativ, variind de la probleme de somn si metabolice, la tulburari de dispozitie, stres fizic si emotional. Din fericire, analizand anatomia propriului sistem respirator, putem identifica multe modalitati pentru a imbunatati respiratia, astfel incat sa imbunatatim sanatatea si starea de bine a organismului.

Traducere si adaptare dupa Oliver James, 21 Breaths; breathing techniques to change your life.